1. Luxy Dávid

luxy.jpg

2013 legnagyobb coolsága valójában a legegyszerűbb dologról szól: önmagunk elfogadásáról. Lehetsz bárki, lehetsz bármilyen, szeress bárkit, ha a szívedre hallgatsz, szárnyra tud kapni a benned szunnyadó kúlság. Dávid először utánozhatatlan hangulatú mikroblogjával mutatta be ezt, aztán összeszedte a bátorságát, és hozzálátott ahhoz, amihez kevesen mernek. A világot, amit elképzelt magának, átültette a valóságba. Így született meg a luxy színtér, a blingee-s-glitches-szemétből előtúrt kincsekre épülő csillogó delfines internetes művészet való életbeli megfelelője páratlan bulikkal és egészen különleges figurákkal. Dávid szakadt harisnyájából egy egész szcéna bújt elő. És hidd el, semmi baj, ha elsőre nem is érted pontosan, miről szól ez az egész. A szívből jövő kúlság úgyis magával fog ragadni. Mert a COOL az ilyen. Áttöri a falakat az emberek között, és az embereken belül is. Erről pedig Luxy Dávidtól tanultunk idén a legtöbbet.


2. Prezi Péter

prezi.jpg

Startup? COOLUP!!!!! A történelemben nem most gazdagodtak meg először szemtelenül fiatal magyarok zseniális ötletekből, de olyat 2013-ban láttunk először, hogy ezek a szemtelenül fiatalok szemtelenül COOL-ok is legyenek egyben. A Prezi atyjának köszönhető, hogy már egyetlen magára adó egyetemi vagy céges előadáson sem a totál nyomi Microsoft Powerpoint slide-jait kell bámulnunk. És ennek a hipercool srácnak, miközben bebizonyította, hogy Budapestről is lehetséges a legnagyobb menőkkel felvenni a versenyt, arra is maradt ideje, hogy felszólaljon a Budapest Pride mellett. COOLUP, jegyezzétek meg a szót!


3. Korbucz Sonya

sonyakorbucz.jpg

Már tavaly is lehetett érezni, hogy ez a Sonya nevű coolüstökös nem csak átszállójegyet vált a Cool Listára, de ami idén történt, az még a legcoolabb álmainkat is felülmúlta! Sonya egyrészt olyan kúlságokban kapott szerepet, mint Karányi jubileumi szuperbulija, messze ő volt a legkúlabb a Szimfonik Live-on, és aztán mindennek tetejébe az első videoklipje olyan penetráns COOLság lett, hogy ilyet ez az ország még nem látott. Most már egy igazi sexy sztár, akit a legcoolabb bulikba hívnak fellépni – és lesz ő még ennél is coolabb, ide a rozsdás kúlbökőt!


4. Hapák Péter

hapakp.jpg
Sinead O’Connor. Mike Tyson. Beck. Sofia Coppola. Mi a közös bennük? Hát az, hogy mind a négyen kikötötték, hogy kizárólag Hapák Péter csinálhat róluk portréfotót! Az évek óta New Yorkban élő, szuperkúl fotós ugyan rengeteg unalmas politikusról, tüntetőkről és egyéb uncoolságokról is csinál képeket, de akkor van igazán elemében, amikor hozzá hasonlóan COOL arcokat kaphat le. A bökkenő csak az, hogy Péter lassan coolabb lesz az ügyfeleinél is!


5. Klág Dávid

klag2.jpg

Szeretnéd lenyomni Dávidot COOLságban? Nincs más dolgod, csak teljesíteni az ötpróbás COOLtusát! Először is készíts magadról egy fényképet Budapest legcoolabb arcainak társaságában. Utána szervezz le pár, a menőbbnél is menő együttest Magyarországra. Ha ez is megvan, dolgozz a Gawker Kinja Budapestnél, Kelet-Európa legCOOL-abb internetes médiavállalkozásánál! A negyedik feladat egy videoklip leforgatása lesz, tetszőleges, a COOL LIST HUNGARY-n korábban már előkelő helyen szerepelt zenésznek. Utolsóként pedig baszd meg Sasha Greyt! Ha mindez sikerült, még mindig nem lehetsz olyan COOL, mint Dávid: ő mindezt jóval előtted teljesítette.


6. Marshmallow Murphy

murphy.jpg

Hol van már Monte-Carlo? Idén a cool arcok már Londonba vágytak, pláne, miután a tavalyi Bermuda-coolmenésért felelős társaság újra klipet forgatott hozzá, melynek egyik főszereplője Murphy lett a longboardján. Mondani se kell, a klip megint felháborítóan COOLra sikeredett, Murphy viszont nem elégedett meg ennyivel, hanem játszik egy szuperkúl bandában (ami nem a TV On The Radio!), és csak úgy balkézről őrült cool fényképeket is csinál. Nyugtass meg bennünket, Murphy: ugye néha alszol is?!


7. Xiao Wang

wang.jpg

Vannak különleges jelenségek a budapesti bulikban, vannak cool jelenségek a budapesti bulikban, és van a külön kategória: Xiao Wang. Csak akkor lehetsz biztos abban, hogy a város legcoolabb bulijára sikerült eljutnod egy este, ha felsejlik előtted a villódzó fényben Xiao varázslatos sziluettje, akár menő elektronikus partiról, akár kompromisszummentes punkkoncertről van szó. A világ bármelyik metropoliszában biztos kúlvilágítótorony lenne, ezért becsüljük meg, hogy éppen Budapestet ragyogja be.


8. Shitthemoney Jácint

jacint2.jpg

Mindenki fedezékbe! Vörös fokozatú kúlriasztás van érvényben! Jácint pillanatokon belül elkattintja gépét, és ahol az ő vakuja villan, ott cool coolon nem marad. Mit is mondjunk? Az ország legveszélyesebb instagramja? Közép-Európa legcoolabb tumblere? Csuklóból kirázott közös képek korábbi coolikonokkal? És mindehhez egy olyan kiállás, ami megköveteli a cooltekintélyt? Mindez együtt = Shitthemoney Jácint, akinek története Erdélyből indult, és a legjobb példa arra, hogy a cool nem ismer határokat.


9. Sold Dávid

sold.jpg

Hölgyek és urak, megérkeztünk a nagyfiúk coolligájába. Ugye mindenki hallott már olyat, hogy valaki a fejébe vett egy internetes ötletet, aztán addig dolgozott érte, hogy abból dollármilliós üzlet lett? És ez most nem valami amerikai film, hanem egy magyar srác, Dávid története, aki pontosan tudta, hogy az igazán cool arcoknak
kell egy mindent letarolóan cool applikáció, amivel tudják adni-venni dolgaikat. Ebből született az év startupja, a Sold. Néhány hónap múlva kopogtattak Dávid ajtaján. Nálad ki kopogtatott legutóbb, a szomszéd? Hát Dávidnál a Dropbox. Most már nekik hajtja a coolságot, de ahogy ismerjük, csak addig, amíg el nem süti a következő rakétát - mert hogy ez még csak a kezdet volt, az coolbiztos.


11. Márkus András

markus.jpg

Mi a legkúlabb foglalkozás, amit egyáltalán el tudsz képzelni? DJ? Reklámfilm-rendező? Dizájner? Inkább valami olyanra gondolj, amit tényleg csak nagyon kevesen űznek a világon, és ők is mind olyan COOL városokban élnek, mint Budapest? Igen, Márkus András tényleg kézműves szemüvegkeret-készítő az egyik legmenőbb magyar márkánál, a Tiptonnál. Ráadásul egy olyan, önmagában is fantasztikusan COOL anyaggal dolgozik, mint a bakelit! 


12. Funtek Sándor

funtek.jpg

Szerepeltél az év legCOOL-abb, Cannes-i Arany Pálmával jutalmazott filmjében, amiből szinte kicsordul a nézőkre a vad szex. Franciaországban nőttél fel, és az arcodról is csak úgy sugárzik a nagybetűs SZEX. Ezek után a minimum, hogy kiemelt helyed legyen a COOL LIST HUNGARY-n. Nagyon nem lennénk meglepve, ha a következő hollywoodi Brad Pittet Funtek Sándornak hívnák.


13. Mei Kawa Emese

meikawa.jpg

Letisztult, elegáns, rejtélyes, cool. Ilyenek a Mei Kawa ruhakölteményei, amiket egyébként onnan lehet megismerni, hogy aki ilyet hord, az után még a világ coolfővárosában, Budapesten is megfordulnak.
Emese úgy hasítja ketté a divat megcsontosodott tradícióit, mint a japán penge a legfinomabb selymet, és ő maga az a pont, ahol a jin találkozik a janggal. Ez pedig évezredek óta a cool biztos forrása.


14. Körmendi Csilla

kormendicsilla.jpg

Sok csodaszép magyar modell van, de ez ma már kevés ahhoz, hogy automatikusan felkerüljenek a Cool Listára. Körmendi Csilla coolságának is csak egyik összetevője a szépsége, hiszen olyan otthonosan jár-kel a hazai cool szcénában, mint maci a málnásban. A legcoolabb új együttes, a Venice Valley klipjében ugyanúgy ő alakítja a főszerepet, mint a szuperkúl USE Unused kampányában. De ami igazán COOL: Csilla nem csak fotón vagy videón lélegzetelállító, hanem a való életben is, amelyről bárki meggyőződhet, ha elmegy egy őrült kúl koncertre, mert ott egész biztosan megtalálja Csillát is a közönségben!


15. Központ Jonas

jonas.jpg

Kezdjük azzal, hogy ez a srác egy olyan kocsmát üzemeltet, ahol rendszeresen két korábbi COOL LIST HUNGARY-győztes tülekedik, csak hogy ők kezelhessék a sörcsapot. A Bulinegyed szélén megbúvó, csak a beavatottak által ismert Központ a nemzetközileg is legmagasabban jegyzett magyar szórakozóhely a Fekete Lyuk és a Tilosazá óta, ahol minden este Budapest legcoolabb arcai próbálnak odaférni a pulthoz, aminek Jonas az ura és parancsolója. És mit csinál szabadidejében a COOLság csaposa? Elképesztően menő bulikat szervez!


16. Baldaszti Péter

baldaszti.jpg

Azt mondod, egy gasztroválallkozó nem lehet cool? Akkor először is ismerkedj meg a restaurateur szóval. Aztán képzelj el egy szemtelenül fiatal és jóképű srácot, aki egyszerre futtat egy pop-up szórakozóhelyet, egy viet thai café bart és egy olyan éttermet, hogy a szakértők már Michelin-csillagokról sutyorognak. És ha még ez sem lenne elég COOL, akkor figyeld csak a New York-i terveit! Nem csoda, hogy a város legcoolabb csajai döglenek utána!


17. Walters Lili

walterslili.jpg

Ha valakit eleve úgy hívnak, hogy Walters Lili, akkor már fél lábbal a Cool Listán van. Ha pedig egy olyan észbontóan cool zenekarban énekel, mint a Dorothy's Legs, akkor meg tényleg nincs mit tenni, egyenes út vezet a legkúlabb magyar emberek irigylésre méltó kis csoportjához. Walters Lilit a Coolisten is egy elektropop-duó mocskosul impulzív, de annál hitelesebb énekesnőjének teremtette, aki a legkúlabb exkluzív bulikban is eléri, hogy csak róla beszéljenek a cool arcok!


18. Soundbank Geri

soundbank.jpg

Soundbank Gergő igazi COOLrikánként söpört végig a hazai klubszíntéren: az egy dolog, hogy a legkúlabb DJ-csapatban tolja a legdurvább kúlságokat, és az egy másik, hogy nála jobban senki sem ismeri a skandináv cool-szcénát - még maguk a svédek sem! De azért álljon már meg a menet - ilyen agyeldobósan cool mixeket senki sem csinált idén itthon, mint ő. Ha így folytatja tovább, jövőre a csúcstámadás sem kizárt - Soundbank Geri pontosan tudja, mettől meddig tart a cooloár!


19. Perlaki Márton

perlaki.jpg

Amikor két éve Perlaki Márton legutóbb szerepelt a COOL LIST HUNGARY-n, azt írtuk, hogy már New Yorkban is kezd befutni. Aki egy kicsit is jártas a nemzetközi csúcsfotográfia világában, az már akkor pontosan tudta, hogy a végső győzelem csak pillanatok kérdése. Ő azóta is a legCOOL-abb magyar divatmagazin, a The Room fotósa, mellette viszont néha olyan kisebb ügyfelekre is szakít időt, mint a Louis Vuitton. Ha tudni szeretnéd, mi lesz COOL a 2014-es őszi-téli COOLlekciókban, kövesd a mikroblogját!


20. Emil Goodman

emilgoodman.jpg

Volt egyszer egy dunaszerdahelyi srác, aki elhatározta, hogy a legcoolabb magyar filmesek közé akar kerülni. Telt-múlt az idő, és ez a fiú kitanulta a legcoolabb technikákat, összeszedte a környezetében a cool iránt fogékonyakat, és egyik reggel arra ébredt, hogy nincs olyan őrült kúl ötlet, amit ne tudna megvalósítani. Kinek szóltak a Mary Popkids-es fiúk, amikor az év legkúlabb klipjét akarták leforgatni? Kit hívnak a cool arcok, ha valami veszettül kúl projektbe akarnak belekezdeni? Ki az, aki napról napra térdig gázol a kúlságban? Hát persze, hogy Emil Goodman! 


21. Polar Dear Oleg

polardearoleg.jpg

Még a COOL Lista előtti rémesen uncool időkben elképzelhetetlen volt, hogy egy magyar zenekarról bárki is elhiggye, kanadai vagy norvég cool arcok csinálják, és nem két magyar srác. Ma ez már nem így van, és amikor először meghallottuk a Polar Dear együttes észbontóan kúl számait, az volt az első gondolatunk, hogy reméljük, szuperkúl honfitársaink állnak emögött is. És igazunk volt! Oleg hangját ma pedig már nemcsak a legkúlabb arcok házibulijain hallhatjuk, hanem egyre több és több fiatalt térit rá a coolság egyetemes útjára!


22. S Olbricht Martin

olbricht.jpg

Egy dologról beszélt mindenki Detroitban és Berlinben 2013-ban: a New Hungarian Electronicáról. A világszerte egyre COOL-abbnak számító új irányzat zászlóshajója a Farbwechsel kiadó, az ő koronaékszerük pedig Mikolai Martin, aka S Olbricht, aki tavaly még a SILF tagjaként került fel a COOL LIST HUNGARY-re. Azóta Martin csak még szétfacsartabb megjenésekkel, még agyeldobóbb szettekkel csavarozta a budapesti agyakat és tánctereket. Nem volt rossz idén a Daft Punk, de az elektronikus tánczenék rajongói S Olbrichtnak tapsoltak.


23. Szurcsik Erika

szurcsikerika.jpg

Sajnos a legtöbb magyar énekesnő mindent megtesz azért, hogy pénzre váltsa tehetségét. Példát vehetnének pedig Erikáról, aki még az X-Faktornak is bemutatott, pedig annak a szennyműsornak a producerei a térdükön csúsztak, annyira szerették volna, hogy náluk énekeljen, de hiába! Nem csoda, hogy olyan cool együttesek versenyeznek érte, mint a 40 Days, amelyet pont most hagyott ott a még kúlabb Gustave Tiger kedvéért. És akkor még szó sem volt Erika őrült cool grafikáiról, és a magyar színtéren is egyedülálló trendérzékenységéről! Mit nem adnának a szomszéd országokban egy ilyen coolturális forgószélért!


24. Vácz Péter

vaczpeter.jpg

Egy régi hollywoodi mondás szerint a magyarok az anyatejjel szívják magukba az animációs filmkészítés tehetségét. Már úgy nézett ki, hogy ezt a szuperképességünket is elveszítettük, ám jött Vácz Peti, aki egy nyulat és egy őzet olyan cool magabiztossággal formált kétdimenziósból háromdimenzióssá, hogy az egész világ csak figyelt. Petinek informátoraink szerint most új terve van: következő filmjében továbblépne a COOL dimenziójába. Csendben jeleznénk neki, hogy ez már sikerült!


25. Palvin Barbara

barbara.jpg

Barbara egyszerűen más ligában játszik, mint ebben az országban bárki. Nem is azért került fel a COOL LIST HUNGARY-ra, mert idén éppen Pharrellel bulizott, Cannes-ban pedig a lába előtt hevert az egész világ. Hanem azért, mert néha hazatér közénk, és a Bulinegyedtől a Balaton Soundig mindenhol megmutatja, hogy milyen, amikor valaki COOLcsillagnak született. Nem véletlenül róla készült még freskó is az idén!


26. Makk Lili

makklili.jpg

Akinek a vérében van a COOL, az pontosan tudja, hogy nem minden a szereplés, és nem kell mindig reflektorfényben lenni. “Engem az a fajta kreativitás érdekel, amikor a hozott anyagból kell kihozni a legtöbbet”, mondja Lili, aki ezért nem színész, rendező, vagy producer-sztárocska lett, hanem egy szuperkúl vágó, akinek ollója alatt filmek és videóklipek kelnek csodálatos életre. Ha egyszer megrendezzük a Cool történetét feldolgozó filmünket, csakis őt engedjük majd a vágóasztalhoz!


27. Kiss Adrián

adrian.jpg

A Central Saint Martins azért nem a MOME, oda tényleg csak a világszínvonalon COOL arcok kerülnek be... Mint például Adrián, aki Csíkszeredáról jutott el a globális képzőművészet csúcsára. Nem érted az alkotásait? Hidd el, nem őbenne van a hiba. Adrián felsőfokon beszéli az ART és a COOL nyelvét, kiállításai pedig olyan happeningek, amikre Londonban is alig lehet beférni.


28. †APE Peti

tape.jpg

Egész évben érkeztek a levelek a Cool List Hungary szerkesztőségébe, hogy hello, nem tudjátok véletlenül, kit takar a rejtélyes †APE művésznév, és ki ez a képtelenül Cool Férfiikon, aki zenéjével pálmafás tengerparttá változtatja még az őszi budapesti utcát is? Hát hogy ne tudnánk! Ő Hencz Peti, akit ismerhetünk már briliánsan cool fotósként, harapósan cool gitárosként, idén pedig bebizonyította, hogy a CHILL még mindig COOL, és elérte, hogy a VV-ről soha többet ne a Való Világ, hanem a Venice Valley jusson eszedbe.  Peti egy igazi coolméleon, és még csak megtippelni sem tudjuk, legközelebb milyen alakban látjuk viszont!


29. Maismonsieur Loren

loren.jpg

2012 Cool Loren felejthetetlen áttörésének éve volt, de ki számított arra akkor a gimnazista coolcsillagtól, hogy 2013 az érett, megfontolt coolság éve lesz nála? Loren gondolt egyet, és egy mozdulttal lezárta az Első Cool Ciklust az életében, és befejezte a Maismonsieur blog bulifotós korszakát. De nem ám azért, hogy Király utcai Miley Cyrusként hemperegjen a coolbabérokon, hanem csakis azért, hogy új, cool-x-perimentális területeket fedezzen fel. A langyos víz sosem lesz cool - ezt Lorennél senki sem tudja jobban, aki csakis forrón szereti! 


30. Indiepápa Janesz

levaicool.jpg

Mennyire COOL Budapest? Nagyon. És mennyire lenne COOL Budapest Janesz nélkül? Nagyon mínusz egy! Amit ez a férfi az utóbbi tizenöt évben tett ezért a városért, azt tulajdonképpen nem is lehet számokban kifejezni. Előbb DJ Gasmanként és a Gumipop estek atyjaként beindította a magyar indie-forradalmat, aztán Európa-bajnok lemezgyűjteményével csinált kábé ezer földet rengető partit, ahol COOL-nemzedékek nőttek fel, és erre az idén mit húz? Megnyitja saját szórakozóhelyét, a Beat on the Bratet, ahol egy átlagos péntek este annyi menő fazon fordul meg, hogy még három ilyen listát meg lehetne velük tölteni. Indiepápa Janesz a magyar COOL keresztapja!


31. Pyramids Don't Exist Mirtill

mirtill.jpg

Mirtill, te szemtelen! Hát illik elrabolni a kúlszcéna krémjének szívét, aztán tűsrakúban megtaposni, leönteni sörrel, miszlikbe tépkedni, ezt az egészet lefotózni, kitenni tumblerre, szétroncsolni a képet, kinyomtatni újra, végül az eredményt felgyújtani a DJ-pulton? Bizony, a Pyramids Don’t Exist legcoolabb nevű vadóca ilyen hatással van a budapesti éjszakára, és amikor elkezdi szettjeit, fogalmad sem lehet, hova vezet majd az út. Egy biztos: ha Mirtill egyszer belekezd, ott előbb-utóbb elvadulnak a dolgok.


32. BP Shop Ákos

bp.jpg

Bocs, nem látom jól, mi is az a két betű bézbólsapkádon? NY??? Az mit jelent?????? Haver, 2013-ban már mindenki BP-ben nyomja! Ákos pillanatok alatt olyan ultraCOOL streetwear birodalmat épített fel Budapesten, hogy azt Brixtontól Brooklynig az egész világon megsüvegelik, nem véletlenül vásárolt az idén nála a komplett WU-TANG CLAN is! 


33. Hajdu Zsolt

hajduzsolt.jpg

A festőművészet általában minden, csak nem cool: a festők könyékig mocskosak, a képeiket senki sem érti, a kiállításmegnyitóikra pedig csak nyugdíjasok járnak pogácsázni. Tiszta szerencse, hogy Hajdu Zsolt árnyalja a képet! Nem elég, hogy a festményei magukért beszélnek, ő maga mindig ott van a legkúlabb bulikban, övé a város legcoolabb kutyája, és még az sem okoz neki gondot, hogy anyaszült meztelenre vetkőzzön a Vittulában. Kiállításait pedig nem sznob galériákba viszi, hanem egy hetedik kerületi kétszobás lakásban rendezi - ez ám a Coolkunst!


34. Headbengs Ördög

headbengsgergo.jpg

Az van, hogy a rockandroll még mindig a legkúlabb dolog a világon – ha jól csinálják! Headbengs Ördög Gergőék seggriszáló rockandrollja márpedig olyan cool, hogy a klipjüket nézve még a legtapasztaltabb kúlveteránok is azt hitték, ez valami harminc évvel ezelőtti őscoolság. Hát nem az! Gergőékből olyan ösztönös coolság sugárzik, hogy ilyet magyar ember mostanában csak filmen látott – pedig ez csak három rákosszentmihályi srác, akik azt teszik, amit az egyetemes coolösztön diktál nekik. Hogy is mondják? Ameddig a rock karcol, mindig lesznek cool arcok.


35. Gyurcsány Anna

Gyurcsany-Anna.jpg

Szerinted az a COOL, aki annak a suttyó Balaton Soundnak a még suttyóbb VIP-jében bulizik apuci pénzén? Ugyan már! Az igazán cool az, aki már az ask.fm-en is úgy tolja a kontentot, hogy azt a pörgést a leghétpróbásabb COOL arcok is leesett állal figyelik. Anna az idén tért haza egy menő francia gimnáziumból, ahol alaposan megfertőzte az a bizonyos french touch, ami Brigitte Bardot-tól Gesaffelsteinig annyi COOL és kifinomult sztárt adott a világnak. Nem lennénk meglepve, ha Mademoiselle Gyurcsányra még nagy jövő várna ebben az országban.


36. Nyugat + Zombik Olivér

csepella.jpg

Ugye mindenki flesselgetett már azon, hogy nézett volna ki az 1910-es évek Cool Listája? Hát Olivér biztosan, és az is látszik, hogy keni-vágja a 100 százalékosan autentikus békebeli kúlságot. Ezért Coolinthy Frigyest és Coolsztolányi Dezsőt választotta őrületes képregénye hőseinek, és mindezt összekeverte a 2010-es évek haláli kúlságával, a zombikkal! A Nyugat + Zombik című produkció még nincs is kész, de már most a legizgalmasabb dolog nagyon régóta, amit magyar ember rajzolt. Olivér, csak így tovább - tárd fel a kúlmúltat és mutasd a kúljövőt!


37. Einfach Berlin Crew

einfa.jpg

Gondoljuk ilyen társaságban nem kell elmagyarázni, hogy melyik a világ legCOOLabb városa. Naná, hogy Budapest! Na de melyik a második, ahol a bulik csütörtökön este kezdődnek és kedd reggel végződnek, ahol NeuKOOLntől KOOLzbergig minden a nagybetűs kreativitásról szól, ahol mindenki über-, sőt, igazi hipstermensch? Naná, hogy Berlin! A két város utazó nagykövetei pedig az Einfach Berlines arcok, elsősorban Barnie és Levi, akik idén Németország legCOOL-abb darabját hozták el a Bulinegyed szívébe, de jövőre megfordítják az áramlatot, az hundert prozent sicher!


38. Szobahipszter Ákos

szobahipszterakos.jpg
Don Coolleone idén már nem elégedett meg azzal, hogy a legkúlabb bulikban csinálja a hangulatot, és közben a coolisszák mögött a budapesti szcénának is irányt szabjon, hanem beleharapott a cool zenekarok menedzselésébe, továbbá ezt az évet a határokon átívelő coolság ideájának szentelte. Volt, akit meglepett, hogy a koppenhágai repülőtéren állítólag több tucat helyi cool arc várta Ákost VELKOMMEN feliratú táblácskákkal – bennünket egyáltalán nem! 


39. Fancy Dress Party Peti

fdp.jpg

Ezen a listán csak a legCOOL-abb arcok kaptak helyet, de a címet, ami a Magyar Pop-Rock Nagy Fehér Reménységének jár, egyikük sem bitorlhatja el FDP Petitől. Azt eddig sem vitatta senki, hogy Peti egyszerre Zseni és Művész, de idei lemeze még olyan boogiesan COOL is, amire tényleg csak a legnagyobbak képesek. És Petinek még ez sem elég! Idén megírta az év meteorológiai slágerét, és az Indextől a Cinkig a legmenőbb internetes médiákban mutatta meg, hogy újságírónak sem utolsó.


40. Aires Altos Vica

aires.jpg

Jó néhány virág kinyílt az idei cooltavaszon, de mindegyiknél üdébb Aires Altos Vica kivirágzása. Amikor 2013-ban már mindenki csak unottan legyint a hálószoba-popra, akkor fog egy gitárt, és a szíve mélyéről elénekel egy (pontosabban kettő) olyan EP-t, amitől a legcoolabb szívek is megolvadnak. Vagy pont, hogy a leglágyabb szívek is megcoolosodnak? Fene se tudja, de az biztos, hogy Vicából olyan természetességgel árad a cool, amit más még egy Fjällräven törzsvásárlói kártyával sem tudna összehozni magának.


41. Móró Máté

moromate.jpg

Húha, egyáltalán hol kezdjük? Talán ott, hogy ma már nincs olyan európai nagyváros, ahol Móró Máté divatfotói után ne kapkodnának két kézzel. De hát miért is ne kapkodnának, amikor még a legkúlabb párizsi magazin szerkesztői is az állukat keresgélték a földön, miután meglátták a megdöbbentően cool prezentációját! Máté kicsiny, de annál kúlabb (és sexybb) teamjével egyfolytában járja a világot, már amikor nem a coolság olyan hazai intézményének dolgoznak, mint a Room magazin. Ha mindenki példát venne Mátéról, akinek a „Jöhet!” a kedvenc mondása, akkor magyar designerek áruival lennének tömve a luxusboltok az Andrássy úton!


42. Fuseism Rádi

radi.jpg

Segíts magadon, a COOL is megsegít! Rádi évek óta dörömbölt a nagybetűs COOL kapujában,
mire végül idén csont nélkül leverte a lakatot a COOL nagypályájáról. Senkit se tévesszen meg a visszafogott külső, Rádi úgy üvölti ki a lelkét a legcoolabb magyar indiepunk-zenekar, a Fuseism koncertjein, hogy abba a falak és a lányszívek is belerepednek.

too indie for hardcore
too hardcore for indie

- mondja ő a maga pimasz módján, mire mi csak azt tudjuk válaszolni:

too cool
too cool!


43. A Telep vendégei

telep.jpg

Péntek este már nagyítóval kell keresni a NEM supercool bulihelyeket - írtuk a bevezetőben, ami persze így is van, de nem lenne kerek a világ, ha néhány hely nem emelkedne ki coolvilágítótoronyként a coolság tengeréből is. Aki járt idén a budapesti éjszakában, pontosan tudja, hogy az év legfontosabb testvérharcát a Telep vívta a szomszédjában lévő Központtal azért, hogy melyikük legyen a legékesebb gyémánt Budapest coolkoronáján. És ki nyert? Természetesen a közönség. A Telep vendégének lenni egyszerűen egy életérzés, és, kedves haterek, lehet itt viccelődni a longboardokkal meg baseballsapkákkal, de aki itt töltött akár egyetlen estét is idén, az pontosan tudja milyen, amikor egyszerre szívja és taszítja mindenki a coolságot a coolmágneses mezőn.


44. Stámusz Brothers

stamusic.jpg

Küldetés: Az emberek szórakoztatása - vallanak magukról a Stámusz-testvérek, pedig ez csak egy kis szilánkja a teljes képnek. A legcoolabb magyar testvérpár küldetése nem kevesebb, mint Coolandiává változtatni minden darab földet, ahova csak beteszik a lábukat. Azt szokták mondani, hogy ők a magyar Disclosure, de az a helyzet, hogy a Stamusic már akkor hipercool nu-garage-house-t pakolt, amikor a túlsztárolt angolok még örültek, ha felismertek egy Animal Collective-remixet. Mindemellé ők csinálták meg az év legvagányabb családi coolperációját. Put your hands up for the Stámusz Bros!


45. Gyarmati Panka

panka.jpg

Magyar ember nem a hegyre való, magyar ember nem a deszkára való...helloka kishitűek, ugye megvan, hogy Panka 720-ban száll át felettetek? A coolság nála egyáltalán nem azt jelenti, hogy koszos ruhában rajoskodik a téren a deszkával, hanem azt, hogy keményen edz azért, hogy a téli olimpián snowboardozhasson. És bármekkorákat repül, közben egyáltalán nem száll el magától, hanem magmarad kedves, szerény, az alpesi csúcsoknál is COOL-abb lánynak. Ha ez nem ihlet meg, hogy te is elérheted a csillagokat, akkor semmi!


46. Varga Noémi

varganoemi.jpg

Ha Neumann János ma élne, akkor egyrészt Coolmann Jánosnak hívnák, másrészt ha találkozna Varga Noémivel, egészen biztosan azt mondaná: Kisasszony, Ön kvantumcool! Noémi nem kevesebbet vállalt magára, mint a valóság kiterjesztését szédítő fejlesztésével, az ARYS-szel, amivel már a világ legnagyobb startup-versenyének döntőjében van! Úgy mozgatja az egész virtuális világot, ahogy más legfeljebb a teheneit a Farmville-ben - mi ez, ha nem teracool? Ha pedig hozzávesszük, hogy mindemellé még modellkedik is, arra már tényleg nincsenek szavak ebben a cooliverzumban.


47. Mary Popkids Kama

marypopkidskama.jpg

Vannak zenészek, akik szerint együttesben lenni annyit tesz, mint megtanulni néhány akkordot, és lehetőség szerint egyfolytában egy büdös, levegőtlen próbateremben zajongani. Kamau Makumi pontosan tudja, hogy ez önmagában kevés, egy cool bandához kell az is, hogy folyamatosan kúl dobásokkal bombázza a közönséget. Nem véletlenül segített be a Mary Popkidsnek a filmesek új kúlpápája, Emil Goodman, és ihletet sem akárhonnét merítettek, hanem minden idők legkúlabb filmjéből, a Drive-ból. Kama keresztneve egyébként afrikaiul Csendes Harcost jelent, de bennünket az sem zavarna, ha hangosan ordítva küzdene egy még coolabb Magyarországért!


48. Jehova Csabi

csabi_1.jpg

Minden decemberben megjelenik a COOL LIST HUNGARY, és minden COOL LIST HUNGARY-n megjelenik Jehova Csabi. Az egyetlen ember, aki már hetedik éve mindegyiken ott van! Volt ő már Moog Csabi, és idén szupermenő új együttese alapján akár Gustave Tiger Csabi néven is futhatott volna. De Csabi pont, hogy nem fut: inkább csak marad őrületesen COOL a védjeggyé vált hajkoronája alatt. 


49. New Meat Lili

newmeatlili.jpg

Ugye mindenki volt már legalább egyszer egy LMBTQ buliban Budapesten? És mindenkinek volt némi hiányérzete is cool-fronton, mi? Na, ennek vége! New Meat Lili ugyanis arra tette föl az életét, hogy azokat az embereket is megismertesse a kúlság fogalmával, akik számára a bulizás kizárólag harmincéves diszkószámokból áll. És jelentjük, az egykori Sexploitme Lili ezt az akadályt is könnyedén vette, olyannyira, hogy ma már sexuális irányultságtól függetlenül is a New Meatre tódulnak a cool arcok. Ez az igazi Hot Stuff!


50. Boiler Room Szilvi

boilerszilvi.jpg

2013 év olyan év volt a magyar coolszcénában, hogy ha BERLINBEN, egy BOILER ROOM SESSIONÖN lötyögtél, de egyenesen DONNA SUMMERRE, mindennek tetejébe pedig SVEN VATH mellett az ELSŐ SORBAN, akkor is éppen csak befértél az 50 legCOOL-abb magyar közé! Sőt, annyi nem is lett volna elég hiszen Szilvi egyre terebélyesebb COOLletműve sem ennyiből áll ám! Lower Order Ethics néven kábé a legmenőbb magyar sötételektronikai COOLprodukciót mutatja be, amikor ráér, Budapestre szervezi a legmenőbb techbobulikat, egyébként meg azokban a klubokban partizik a világ körül, amikről te majd csak 2014-ben fogsz hallani. 


Itt a Cool List Hungary 2013!!!!

Arra biztos mindenki emlékszik, hogy 2012-ben Budapest elfoglalta az őt megillető helyet a világ hipszterfővárosának trónján. Menőbb város azóta sincs az egész világon, de azért bevallhatjuk, arra még mi sem számítottunk, ami azóta történt.

Magyarországon 2013-ban minden korábbinál erősebb coolerajárvány söpört végig. Te jó isten, mi folyik nálunk? Ma már lehetetlen kilépni az utcára úgy, hogy ne felháborítóan cool emberek jöjjenek szembe, péntek este pedig már nagyítóval kell keresni a NEM supercool bulihelyeket Budapesten.

A cool doktorai vitatkozhatnak azon, hogy volt-e egyáltalán valaha a világon ahhoz fogható változás, mint ami nálunk lezajlott néhány év alatt, de az biztos, hogy a coolfordulat ereje a világtörténelem élvonalába kívánkozik. Hahó, nyitott ki valaki mostanában menő nyugati magazint úgy, hogy ne Budapest menőségéről szóló cikkek vakították volna el?

Úgy is mondhatnánk: megtörtént a coolrendszerváltás.

Ahogy pedig az eredeti, kevésbé cool rendszerváltás után történt, a pezsgésből most is vállalkozások nőttek ki. Mintha csak a központi coolbizottság adta volna ki a jelszót 2013-ban:

START UP!

Bizony, a ma coolúttörői már nem “beszállnak az internetbe”, hanem globális trendszetterként maguk mutatják meg a világnak, mik a legmenőbb appliációk, fejlesztések és virálisan terjedő őrületek, a világ pedig leesett állal figyel. Az ugye mindenkinek megvan, hogy a híres forgóajtós közmondás a magyarokról New Yorkban ma már így hangzik:

Magyar ember az, aki utánad kezd el fejleszteni egy appot, de előtted adja el dollármilliókért.

Pontosan ugyanez a helyzet a divatban, az éttermek és szórakozóhelyek világában, a filmben, vagy éppen a zenében. Felnőtt egy generáció, aminek tagjai már parancsra sem tudnának kevésbé coolak lenni.

Akik viszont megérdemelnek egy szót, azok a rendszerváltás hősei. Azok, akik már akkor kemény munkával terjesztették a coolt, amikor ünneplés helyett még falakba ütköztek. Az elmúlt évek listáinak helyezettjeire gondolunk, akik közül sokan kikoptak már (hiába, a coolság az egyik legnehezebb szakma, szédítő tempójú versennyel!), de megérdemlik, hogy örök hálával és tisztelettel gondoljunk rájuk. Ha ők nem teszik oda magukat az elmúlt években, ma biztosan nem élnénk a világ coolközpontjában.

Végül pedig szóljunk azokról is, akik a cooltavasz közepén sem tudnak virágozni, csak annyira telik tőlük, hogy másokat utánozzanak. Igen, azokra gondolunk, akik megirigyelték, a Cool Lista sikerét, és sorozatban gyártották az utánzatokat és hamisítványokat. Sokan írtak nekünk, és kérték, hogy mondjuk meg a véleményüket róluk.

Kedves utánzók! Nem haragszunk rátok. Inkább drukkolunk nektek, hogy találjátok meg a saját hangotokat. Fontos, hogy higgyetek magatokban, és ne adjátok fel. Egyszer nektek is összejön majd valami, amire odafigyel a világ. Kezdetnek ajánljuk az idei ötven coolikont - az ő inspirációjuk elég kell, hogy legyen ahhoz, hogy elinduljatok a helyes úton.

Kezdődjék hát a lista - LET’S COOL UP!